Vanuit de tuinbouw naar het hoogheemraadschap

Bijna 20 jaar werkte Onno Keijzer (45) in de tuinbouw als specialist watersystemen. Totdat zijn werkgever hem vanwege de crisis moest ontslaan. Ondanks de hernia die hem korte tijd daarna velde, vond Carrièrewinkel Projecten passend werk voor hem.

Portret Onno Keijzer“Ik heb gewerkt voor verschillende tuinbouwinstallatiebedrijven in het Westland. Mijn werk was, kort gezegd, ervoor zorgen dat watersystemen draaiden en bleven draaien.

Bij het Hoogheemraadschap van Rijnland heb ik nu een technische functie in het onderhoud van pompen voor de waterzuivering.
Die zijn een paar slagen groter dan in de tuinbouw, maar werken hetzelfde. Mijn kennis en ervaring kan ik gewoon gebruiken.”

Re-integratie
Daarvoor had hij anderhalf jaar niet gewerkt. In mei 2011 verlengde Onno’s werkgever zijn jaarcontract niet. “Erg vervelend, maar ik had er alle begrip voor. Vanwege de crisis was er te weinig werk voor iedereen. En ik was het laatste erin gekomen.”

Het zat Onno niet mee. Een paar weken na zijn ontslag kreeg hij een hernia, zijn tweede in drie jaar. Hij onderging een operatie, maar werd in 2012 weer getroffen door een hernia. Uitkeringsinstantie UWV meldde hem aan bij Carrièrewinkel Projecten voor een re-integratietraject.

Snel
“Het ging heel snel. Binnen een maand had ik uitzicht op een baan. Ik ben drie keer op kantoor geweest bij werkcoach Priscilla Lim. De eerste keer was de kennismaking en kreeg ik informatie over het traject. De tweede keer hebben we gesproken over de voortgang. En de derde keer zei ze dat Rijnland een vacature voor me had.

Dat leek me een leuke baan, dus Priscilla heeft mijn cv daar neergelegd. Ik kon de volgende dag op gesprek komen. Al na één ronde hoorde ik dat ik verreweg beste kandidaat was.”

Hartstikke blij
Onno is nu een paar maanden bezig in zijn nieuwe functie. “Het doel van mijn werkzaamheden is: storingen aan zuiveringspompen voorkomen door onderhoud en tijdige rapportage van onregelmatigheden. Ik ben goed inzetbaar. Als ik een beetje oppas, kan ik eigenlijk alles weer doen. Behalve de hele dag sjouwen dan. Maar dat is geen probleem. Groot onderhoud is de verantwoordelijkheid van een andere afdeling van Rijnland.

Er wordt hier steeds meer aan mij toevertrouwd. Op sommige momenten mag ik ook externe krachten aansturen. Ik ben nog steeds hartstikke blij met deze baan. Ik koester ‘em.”