Alex gaat zich bewijzen bij ABN AMRO

“Mijn kracht ligt in het administratief ondersteunen van mensen en organisaties”, zegt Alex Neslo (43). Toch heeft ook hij ervaren hoe moeilijk de huidige arbeidsmarkt is voor mensen met een beperking. Maar hij is een doorzetter. Met de hulp van CAP100 en Carrièrewinkel Projecten heeft hij een leer-werkplek bij ABN AMRO bemachtigd.

Alex’ gedrevenheid blijkt uit zijn opleiding. Door zijn gezondheid (hij is nierpatiënt en is als gevolg van heupdysplasie slecht ter been) liep zijn studieprogramma wat vertraging op, maar afhaken was geen optie voor hem. Na de mavo en de middelbare school behaalde hij in ’98 zijn heao-diploma.

In hetzelfde jaar ging hij werken bij Samsom, dat later uitgeverij Kluwer werd. Eerst hield hij zich vooral bezig met administratieve en beheersmatige taken. Bij een reorganisatie in 2005 werden delen van Alphense vestiging verhuisd naar Deventer, wat het ontslag inhield van veel van Alex’ collega’s. Hij was de enige van zijn afdeling die in Alphen mocht blijven werken. Vanwege zijn nierproblemen maakte de bedrijfsleiding voor hem een uitzondering.

Lastiger werk te krijgen

Vier jaar lang ondersteunde Alex databasemarketeers. Omdat Kluwer niet uit de rode cijfers kwam, volgde in 2009 een tweede reorganisatie. “Ik was gezonder dan in 2005 dankzij een niertransplantatie in 2007. Portretfoto Alex NesloDe uitzondering die eerst werd gemaakt, gold niet meer. Ik kreeg een goed re-integratietraject, maar het is gewoon lastiger om met een zichtbare handicap ergens werk te krijgen. Als je voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd en je komt met je rollator binnen, zie je ze denken: ‘Wat moeten we met deze kandidaat aan?’ Dat is gewoon zo. Ik vind die reactie logisch.”

Gestart bij het VIP centre van Schiphol

Na een uitstapje in de welzijnswereld als stagiair en vrijwilliger bij een wmo-organisatie, kwam hij in 2011 contact met CAP100. Deze stichting zet zich in om de arbeidsmarkt toegankelijker te maken voor mensen met een lichamelijk handicap. Dankzij CAP100 startte hij in oktober bij het VIP centre van Schiphol, waar hij de overgang naar een nieuw reserveringssysteem begeleidde.

“Het was een leuke en leerzame tijd. Mijn direct leidinggevende bij Schiphol was erg tevreden, maar ik kon toch niet langer dan een jaar blijven. Het potje waaruit ik betaald werd, was leeg en ik moest weg. Financieel gezien logisch, maar voor mij persoonlijk was het wel frustrerend.”

De juiste aanpak

Via de werkcoach van het UWV kwam Alex in contact met Carrièrewinkel Projecten. Consultant Michael Bieler ondersteunde hem met solliciteren en gaf tips. Ook hielp hij het sollicitatiegesprek voorbereiden nadat – wederom via CAP100 – de ABN AMRO-bank Alex had uitgenodigd om te komen praten. “Ik kon bij Michael altijd terecht voor advies. Het is fijn om iemand te hebben die weet wat bij solliciteren de juiste aanpak is.”

Interessante projecten

lex werkt inmiddels vier maanden bij ABN AMRO. “Ik moest even wennen, maar nu bevalt het prima. Het is een leuke organisatie en ik krijg interessante projecten te doen. Ik mag hier een jaar blijven en als ik goed presteer, komt er nog een jaar bij. Twee jaar is veel reëler dan één. Dan kun je een bedrijf goed leren kennen en heb je de kans je te bewijzen. Na die twee moet je zelf hier intern gaan solliciteren. Ik vind dat je zo een goede kans krijgt.”