Davina gecoacht naar baan. “Ik wilde graag werken!”

“Mijn nieuwe baan kost me de ene dag meer moeite dan de andere, maar ik ben erg blij met dit werk. Inhoudelijk is het leuk, ik heb gezellige collega’s, het is dicht bij huis en ik kan er met de auto komen. Dat is heel belangrijk voor me. Het is anders lichamelijk voor mij niet haalbaar.”

Davina (38) kampt namelijk al enkele jaren met fysieke klachten. De klachten deden zich voor het eerst voor toen ze in verwachting was van haar oudste kind. De medici dachten dat het gerelateerd was aan de zwangerschap, maar na de bevalling zijn de klachten nooit meer verdwenen. Desondanks is ze niet bij de pakken blijven neerzitten.

Ze werkte jarenlang in de modewereld toen ze in 2009 lichamelijke problemen kreeg. Ze was toen debiteurenbeheerder bij een grote modezaak in Lijnden. Na de geboorte van haar dochter wilde ze parttime terugkeren op die functie. Maar haar werkgever wilde daar niet aan meewerken en gaf haar een andere functie. Die had ze niet lang; bij een reorganisatie kreeg ze ontslag.

Behoorlijk opgeknapt

“Achteraf gezien was dat ontslag het beste wat me kon overkomen. Ik heb toen een half jaar lang gerevalideerd bij Heliomare. Ik ben daar van A tot Z door de mangel gehaald. Daardoor benDavina in zwartwit ik behoorlijk opgeknapt, maar ik ben nooit meer helemaal de oude geworden.”

Na haar revalidatie kreeg ze in 2010 een baan als manusje-van-alles bij een modebedrijf in de kop van Noord-Holland. Begin 2012 raakte ze weer zwanger en moest zich medio dat jaar ziek melden.

Voor zover ze kon, heeft ze tot aan haar zwangerschapsverlof thuis gewerkt voor haar toenmalige werkgever. Toen tijdens dat verlof haar contract afliep, werd dat niet verlengd.

Zelf een baan vinden is leuker

In november kwam haar zoontje met een keizersnede ter wereld. Toen Davina hersteld was, ging ze ‘als een dolle’ solliciteren. “Als je zelf een baan vindt die leuk is, is dat prettiger dan dat je uiteindelijk noodgedwongen een baan móet nemen.” Enkele malen mocht ze op gesprek komen, maar de keuze viel steeds niet op haar.

“Bij het UWV hadden ze door dat ik graag wilde werken. En dat is nog steeds zo. Om me te helpen kreeg ik via het UWV een coach van Carrièrewinkel Projecten, Michael Bieler. Ik heb veel gehad aan zijn begeleiding. Hij was mijn vaste sparringpartner tijdens het solliciteren.”

Focus op wat ik wél kan

“Hij heeft me veel tips gegeven. Welke? Bijvoorbeeld dat ik in mijn CV best mag vermelden dat ik ergens goed in ben; ik ben soms te bescheiden. Of dat ik een nieuwe foto op mijn CV moest zetten. Zo heeft hij me op allerlei punten aangespoord en geadviseerd. Hij heeft me ook leren focussen op de dingen die ik nog wél kan. Ook bij de onderhandelingen over mijn huidige baan heeft hij me begeleid.”

Davina werkt sinds juli drie dagen per week als contractbeheerder bij een bedrijf in Haarlem. Het dienstverband is in eerste instantie voor zes maanden, maar ze heeft goede hoop op verlenging.