Kirstens inspanningen beloond met ‘ontzettend leuk werk’

“Het vinden van een baan kan een langdurige en emotionele aangelegenheid zijn. Zeker als je zoals ik een beperking hebt. Ik heb bij mijn zoektocht veel gehad aan mijn coach Michael Bieler van Carrièrewinkel Projecten”, vertelt de Leidse Kirsten (30).

“Als je keer op keer ‘nee’ hoort, is dat heel frustrerend. Na een afwijzing sprak Michael me vaak moed in en stimuleerde me om verder te zoeken naar een baan. Hij gaf me tips en stuurde per e-mail vacatures door.”

Kirsten is visueel gehandicapt en zeer slechtziend. Ze heeft een vwo-diploma op zak en voltooide in vier jaar de opleiding Communicatie aan de Hogeschool Leiden. In 2011 vond ze betaald werk bij het hoofdkantoor van een Leids uitzendbureau, waar ze onder meer vraagbaak was voor de vestigingen in het land.

KirstenDoor privéproblemen moest ze na een jaar ontslag nemen, maar eind 2012 was ze weer klaar voor de arbeidsmarkt. “Ik vroeg het UWV of zij me konden helpen met het vinden van een baan. Vanwege mijn beperking is dat toch wat lastiger. Zo kwam ik bij Carrièrewinkel Projecten terecht.”

Vreselijk naar haar zin

“De afspraak was dat ik zelf werk zou gaan zoeken en dat Michael me zou ondersteunen. Meteen in het begin heeft hij mijn CV herschreven en tips gegeven voor mijn sollicitatiebrieven. Tijdens het hele traject hebben we regelmatig contact gehad, een paar keer in Leiden, maar vooral via de mail en telefoon.”

Kirstens inspanningen werden na een klein jaar beloond. Ze kreeg een stageplaats op het hoofdkantoor van een kinderopvangorganisatie, waar ze het ‘vreselijk naar haar zin’ had. Toch ging ze na een jaar weg. Er was namelijk steeds nog geen zicht op een betaalde functie. Vanaf oktober 2014 verdiende ze tenminste iets, dankzij de vergoeding die ze kreeg als vrijwilliger van het Haags Historisch Museum.

Schrijfwerk voor relatiebemiddelingsbureau

Ondertussen stond ook haar privéleven niet stil. Kirsten had zich aangemeld bij een relatiebemiddelingsbureau voor mensen met een beperking. Toevallig kon het bureau haar communicatie-expertise goed gebruiken. “Mij werd gevraagd: zou je in ruil voor een kosteloos traject ons willen helpen met wat schrijfwerk? Nadat ik dat gedaan had, zeiden dat ik het moest laten weten wanneer ik werk nodig had.”

Ze nam dan ook meteen contact op toen haar vrijwilligerswerk bij het museum afliep. Sinds 2 februari 2015 is ze verantwoordelijk voor de communicatie van het voormalige relatiebemiddelingsbureau, dat zich heeft omgevormd tot de Stichting Philia. Stichting Philia ondersteunt mensen met een beperking bij het uitbreiden van hun sociale contacten, hetzij door middel van vriendschap, hetzij door middel van een relatie. Daarnaast ondersteunt de stichting deze groep in het deelnemen aan de maatschappij.

Voorrecht om mensen te helpen

Kirsten is enthousiast over haar nieuwe baan: “Stichting Philia is een hele leuke organisatie en ik heb hier ontzettend leuk werk. Het is een voorrecht om mensen te helpen die allemaal op hun eigen manier bezig zijn iets van hun leven te maken. Het is nog geen betaald werk, maar ik ben druk bezig met de werving van fondsen die dit mogelijk moeten maken.”

Ook in ander opzicht bleek de stap naar het relatiebemiddelingsbureau een gouden greep, vertelt ze: “Er is een hele leuke relatie uit komen rollen.”

Help Kirsten anderen te helpen door haar crowdfundingsproject te ondersteunen. Klik hier voor meer informatie.