Helft outplacementkandidaten vindt baan in andere branche

Na een outplacementtraject vindt 50 procent van de kandidaten een baan in een andere branche. Ruim tweederde krijgt een andere functie. Dat blijkt uit cijfers van OVAL, de branchevereniging van loopbaanbedrijven.

Uit een enquête van OVAL blijkt dat de aangesloten bedrijven in 2014 ruim 10.000 outplacementtrajecten hebben verzorgd. Van deze 10.000 trajecten was tweederde succesvol. Opvallend is dat in veel gevallen de outplacement resulteerde in een nieuwe functie, vaak in een andere sector.

Verbreding blik van werknemer

Volgens voorzitter Kick van der Pol is een belangrijke reden voor succesvolle outplacement het feit dat de ondersteuning van een loopbaancoach de blik van de werknemer verbreedt. Hierdoor krijgt de kandidaat inzicht in zijn talenten en vaardigheden, en kijkt hij met durf verder dan de vertrouwde functie en branche.

Inzicht in talenten en vaardigheden

“Juist externe begeleiding zorgt voor een bredere blik op de kansen in andere sectoren en functies. Iemand in de timmerindustrie denkt wel aan omscholing naar schilder, maar nooit aan een baan in het onderwijs. Loopbaanbedrijven helpen inzicht te geven in talenten en vaardigheden en het zien van nieuwe kansen en mogelijkheden”, aldus de OVAL-voorzitter.

Investeren in outplacement

Sinds 1 juli zijn werkgevers verplicht bij ontslag werknemers een transitievergoeding mee te geven. In een sociaal plan kan deze vergoeding worden geoormerkt voor outplacement. In individuele ontslagzaken bepaalt de werknemer zelf waar hij de vergoeding voor inzet. OVAL pleit ervoor dat werkgevers en werknemers investeren in outplacement, aangezien een nieuwe baan de beste garantie voor de toekomst is.